Kritéria pre prijímanie žiakov na štúdium pre školský rok 2025/2026

 

Kritéria pre prijímanie žiakov na štúdium pre školský rok 2025/2026

 

Riaditeľka školy po prerokovaní s pedagogickou radou dňa 18.01.2024 a v súlade § 66 ods. 5 a § 68 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktoré sa vzťahujú pre prijímanie uchádzačov o štúdium do nasledujúcich študijných odboroch:

  • 7451 J športové gymnázium (štvorročné štúdium s maturitou)
  • 7471 M športový manažment (štvorročné štúdium s maturitou)
  • 7475 M digitálne služby v športe (štvorročné štúdium s maturitou)

 

Druhy športov pre prijímanie uchádzačov

Prosím, druh športu, uveďte do prihlášky v časti: poznámky, doplňujúce informácie!

1. kolektívne športy:

 hokej (chlapci), volejbal (chlapci), futbal, basketbal, florbal, hádzaná, ostatné kolektívne športy

2. individuálne športy:

• atletika, vzpieranie, MMA, kanoistika, ostatné individuálne športy

 

Obsah prijímacích skúšok

1. Overenie športového výkonu
 a.všeobecné motorické testy
 b.špeciálne motorické testy
2. Overenie študijných predpokladov
 a.pre študijný odbor 7451 J športové gymnázium sa berie do úvahy priemer známok koncoročného vysvedčenia 8. ročníka ZŠ a polročného vysvedčenia z 9.ročníka ZŠ z predmetov: slovenský jazyk, cudzí jazyk a biológia
3. Osobnostný test
 a. súčasťou prijímacieho konania je test osobnostných charakteristík dôležitých pre športový výkon.
 b. hodnotenie vykonáva komisia psychológov CPP v Trenčíne a školský športový psychológ
 c. testovanie pozostáva z 5 výkonových subtestov a osobnostného  dotazníka. Každý subtest mapuje inú oblasť kognitívnych schopností a dotazník poskytuje informácie     o základných faktoroch osobnosti.
4. Overenie zdravotnej spôsobilosti
 a. bezchybný zdravotný stav potvrdený lekárom so špecializáciou v špecializačnom odbore telovýchovné lekárstvo viď link (https://lekom.sk/slovenska-lekarska-komora/organy-slk/register-lekarov) s vyjadrením. Akceptujeme potvrdenie od telovýchovného lekára  nie staršie ako jeden rok.
5. Predloženie potvrdenie Národného športového zväzu alebo federácie
 a. uchádzač na strednej športovej škole je povinný predložiť potvrdenie národného športového zväzu, že uchádzač je uvedený v zozname talentovaných športovcov v zmysle § 63 ods. 9 zákona č. 245/2008 Z. z.
 

Termíny prijímacieho konania budú zverejnené do 31.01.2025

V prípade podania prihlášky na 2 študijné odbory, uchádzač vykoná prijímaciu skúšku iba 1x. Výsledky prijímacej skúšky budú použité pre obidva študijné odbory.

 

ROZHODOVANIE O PRIJATÍ

  1. Bodové hodnotenie pre posúdenie výsledkov talentových skúšok prideľuje odborná komisia menovaná riaditeľkou školy, zložená z trénerov školy, športových odborníkov, psychológov CPPPaP v Trenčíne a učiteľov školy.
  2. Celkový počet bodov, ktoré môže úspešný uchádzač dosiahnuť, je 135 bodov pre študijný odbor športové gymnázium a minimálny počet pridelených bodov odbornou komisiou je 90 bodov.
  3. Celkový počet bodov, ktoré môže úspešný uchádzač v ostatných študijných odboroch dosiahnuť, je 120 bodov a minimálny počet 80 bodov.
  4. Poradie uchádzačov sa zostaví podľa celkového počtu získaných bodov v danom študijnom odbore. 
  5. V prípade rovnosti bodov v danom druhu športu rozhoduje vyšší počet získaných bodov v špeciálnych testoch.
  6. V prípade, že nebude naplnený počet uchádzačov pre kolektívne športy, resp. individuálne športy, škola môže upraviť počty prijímaných uchádzačov v jednotlivých druhoch športu podľa dosiahnutých výsledkov prijímacích skúšok.

 

 

 

 

Doplňujúce informácie

  1. Termín na podanie prihlášky je do termínu určenom MŠVVaM SR (rozhoduje dátum odoslania cez systém EduPage alebo dátum podania prihlášky na pošte)
  2. Pozvánky na prijímacie skúšky budú uchádzačom zasielané prostredníctvom systému EduPage najneskôr 5 dní pred termínom ich konania.
  3. V prípade, že uchádzač má na prihláške za daný predmet uvedené „absolvoval“ alebo „slovné hodnotenie“, sa za účelom určenia počtu bodov za kritérium „známky“, takéto hodnotenie nahradí známkou z daného predmetu z najbližšieho polroka, v ktorom bol uchádzač klasifikovaný známkou (uchádzač predloží príslušnú kópiu vysvedčenia).
  4. V prípade prijímania uchádzačov zo zahraničia sa body za kritérium „známky“ prepočítajú na základe celkového priemeru všetkých známok uchádzača z prevedeného ekvivalentu vysvedčenia z posledného ukončeného ročníka uchádzača. Ostatné kritéria prijímacieho konania sú rovnaké ako pre ostatných uchádzačov.
  5. Ak sa na základe rozhodnutia MŠVVaM SR neuskutoční niektorá časť prijímacieho konania, príslušné kritérium sa uchádzačom nebude hodnotiť.
  6. Uchádzačom, ktorí sa zo závažných dôvodov nemôže zúčastniť na prijímacej skúške v riadnom termíne, určí riaditeľka strednej školy náhradný termín za predpokladu, že dôvod neúčasti na prijímacej skúške oznámi a riadne ospravedlní (potvrdenie od lekára) uchádzač alebo zákonný zástupca uchádzača riaditeľke strednej školy najneskôr v deň konania prijímacej skúšky do 08:00h.
  7. Výsledky prijímacieho konania, a teda zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania, budú zverejnené na výveske školy a na webovom sídel školy www.sportovaskolatn.sk dňa určenom MŠVVaM SR. Do tohto termínu zašle riaditeľka školy rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí uchádzača prostredníctvom elektronického systému EduPage.
  8. Ak bol uchádzač prijatý na vzdelávanie, zákonný zástupca uchádzača doručí potvrdenie o nastúpení (zápisný lístok) prostredníctvom elektronického systému EduPage alebo e-mailovej komunikácie na e-mailovú adresu: alexandra.pucekova@ssstn.sk
  9. Uchádzač, ktorý na základe výsledkov prijímacej skúšky nebol prijatý  na vzdelávanie v odbore vzdelávania uvedenom v prihláške na vzdelávanie len z dôvodu nedostatku miesta, môže byť prijatý na vzdelávanie v odbore vzdelávania z rovnakej skupiny, ktorý nebol uvedený v prihláške na vzdelávanie, na nenaplnený počet miest. O prijatie na vzdelávanie podľa prvej vety môže zákonný zástupca uchádzača požiadať do 2 pracovných dní od termínu podľa bodu 7.
  10. Na nenaplnený počet miest v 1. kole prijímacieho konania sa budú dňa v termíne určenom MŠVVaM SR konať prijímacie skúšky v 2.kole podľa rovnakých kritérií.
  11. V prípade, že pre dané športové odvetvie nebude dostatočný počet na otvorenie skupiny športovej prípravy, žiaci budú mať zabezpečenú pohybovú prípravu v skupine športy rôzne.
  12.  Bližšie informácie o štúdium budú poskytnuté uchádzačom na telefónnom čísle: 0901 918 421 (Mgr. Marek Ďanovský, zástupca pre šport) alebo prostredníctvo mailu: marek.danovsky@ssstn.sk
  13. Kritéria pre prijímanie žiakov na štúdium pre školský rok 2025/2026 boli prerokované pedagogickou radou dňa 18.01.2024
  14. Kritéria budú zverejnené na webovom sídle školy: www.sportovaskolatn.sk

 

v Trenčíne, dňa 19.01.2024

 

 

 

 

 PaedDr., PhDr. Iveta Petríková Rosinová, PhD. MHA

riaditeľka školy


 


OBSAH A KRITÉRIÁ PRIJÍMACÍCH SKÚŠOK do študijných odborov

 

Kritériá

Charakteristika

Spôsob určenia

Počet
bodov

Úspešnosť

1.1

Všeobecné testy
pohybovej zdatnosti

Testovanie všeobecných pohybových zručností.
Všeobecné testy pozostávajú z 5 testov.
Prehľad testov je súčasťou Prílohy č. 1 týchto kritérií.

0 - 20
bodov

pre študijný odbor
7451 J športové gymnázium
min. 90 bodov




pre študijné odbory
7471 M športový manažment
7475 M digitálne služby v športe

min. 80 bodov

1.2

Špeciálne  testy
pohybovej zdatnosti

Testovanie špeciálnych pohybových zručností v týchto športoch:
kolektívne športy: hokej, volejbal, futbal, basketbal, florbal, hádzaná,
ostatné kolektívne športy
individuálne športy: atletika, vzpieranie, MMA, kanoistika a ostatné individuálne športy.
Prehľad testov je súčasťou Prílohy č. 1 týchto kritérií.

0 - 80
bodov

1.3

Osobnostný test

Test osobnostných charakteristík dôležitých pre športový výkon. Hodnotenie vykonáva komisia
psychológov CPP v Trenčíne a školský športový psychológ. Test pozostáva z 5 výkonových subtestov
a osobného dotazníka. Každý subtest mapuje inú oblasť kognitívnych schopností a dotazník
poskytuje informácie o základných faktoroch osobnosti.

0 - 20
bodov

2.1

Známky
z povinných predmetov

Priemer známok pre študijný odbor 7451 J 00 športové gymnázium koncoročného vysvedčenia 8.ročníka ZŠ
a polročného vysvedčenia z 9.ročníka ZŠ
(do priemeru sa započítavajú známky z predmetov: slovenský jazyk, cudzí jazyk a biológia)

0 - 15
bodov

Nevyhnutným predpokladom prijatia uchádzača na štúdium je predloženie potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti uchádzača nie staršie ako 1 rok od TELOVÝCHOVNÉHO LEKÁRA a predloženie potvrdenia NÁRODNÉHO ŠPORTOVÉHO ZVÄZU O ZARADENÍ UCHÁDZAČA NA ZOZNAM TALENTOVANEJ MLÁDEŽE!


Dokumenty na stiahnutie